Carpe Diem with Banana Bread

For men it's the pub crawl. For women it's brunch. That's how it used to be, at least. In German-speaking countries, the ladies don't brunch but instead hold something called a "Kaffeekränzchen", which is essentially like brunch, but with coffee and cake. The name, literally meaning "coffee crown", stems from a crown bequeathed onto the victors of shooting competitions during Lent. The name lost its original meaning over the 16th and 17th centuries and eventually covered get-togethers of varying kinds, but the one remaining original rule was that the participants, by their mere presence, made a commitment to organise the subsequent meeting.

In meinem Fall startete das Kränzchen (heutzutage bzw. zeitgemäß eher Foodpairing genannt) im Foodmakers des 25h Hotels Museumsquartier Wien, und natürlich mit sieben tollen Ladies, die ich per Facebook ausgelost hatte. Und anstelle von Kaffee gab es einen köstlichen Carpe Diem Quittenspritzer als Aperitif – mit Kombucha Quitte. Zum Schnabulieren tischte ich Life Changing Gerichte aus meinem neuen Kochbuch „Life changing food“ auf, wie mein heißgeliebtes Banana Bread, das Vitale Nussbrot, meine mehlfreien Schoko-Brownies, die Energiekugeln und das Rote Rübe Tartar. Das Foodmakers im 25h Hotel stellte noch einen köstlichen Salat zur Verfügung. Hungrig ging an diesem Tag sicherlich niemand nach Hause.

Anbei möchte ich mit euch noch mein Banana Bread Rezept teilen. Mehr Ideen für Carpe Diem Mixgetränke findet ihr hier. Na dann dürfen wir mal gespannt sein, wer als nächstes das Kränzchen abhalten wird. Carpe Diem!

Here the recipe for a quince spritzer: (1/3 soda water, 1/3 Prosecco, 1/3 Carpe Diem kombucha quince juice and sliced lime)

#1500foodmakers / @25hourshotels

 Disclaimer: Das in diesem Artikel vorgestellte Produkt wurde mir kostenlos zur Verfügung gestellt. Dies ist ein sponsored Post.

Photos © Marion Payr / Ladyvenom

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Banana Bread

1 Loaf tin

Ingredients:

  • 115g coconut oil
  • 140g maple syrup
  • 2 large eggs
  • 180g gluten free flour*
  • 2 tsp baking powder
  • 50g almond flour
  • 1 pinch of salt
  • 3 medium-sized, ripe bananas
  • 125g sour cream*
  • oil for the pan
  • 1 small banana for decoration
  • 1-2 TBSP cane sugar
  • 50g walnuts

Preparation:

  1. Preheat oven to 180°C (fan). In a bowl, combine the coconut oil with the maple syrup until you have a creamy batter. Add the eggs one by one and mix well. In a second bowl, combine flour, baking powder and salt, then add the almond flour.
  2. Mash 3 bananas with a fork. Mix the flour mixture under the egg batter, add the sour cream and the bananas and combine well.
  3. Grease the loaf tin with coconut oil and spoon the batter into it. Spread the walnuts over the batter by pushing them in slightly. Cut the remaining banana into slices and add to the middle of the batter. Bake for 45 to 55 minutes. Around 15 minutes before the end of the baking time, scatter the cane sugar over the banana slices so they'll caramelise nicely.
  4. Remove the cake from the oven, let it cool, then slice and serve.